person holding tablets

Hořkosladké dopady cukru na pleť

S blížícími se vánočními svátky se to všude kolem nás hemží různými sladkými pochutinami, ať už jde o…

S blížícími se vánočními svátky se to všude kolem nás hemží různými sladkými pochutinami, ať už jde o cukroví nebo sladké dezerty na vánočních trzích. Během těchto svátků je tedy mnohem větší pravděpodobnost nadměrné konzumace cukru. Jak ovšem může cukr ovlivnit stav Vaší pleti? Právě na to se dnes podíváme a povíme si i jak tyto důsledky omezit.

Jak cukr pleti škodí?

Cukr poškozuje naši pokožku procesem zvaným glykace. V naší krvi se váže na bílkoviny a produkuje škodlivé volné radikály, o kterých jsme se již zde na blogu zmiňovali. Čím více cukru konzumujeme tím více se v těle hromadí a poškozují bílkoviny kolem sebe.

Poškozuje kolagen a elastin

Stavební kameny naší pokožky neboli kolagen a elastin jsou nejzranitelnější částí naší pokožky, jelikož se jedná právě o bílkoviny, které volné radikály poškozují. Tyto bílkoviny udržují pokožku pevnou, pružnou a přirozeně napnutou. Volné radikály způsobí křehnutí, vysoušení a tuhnutí těchto bílkovin. Na pleti se díky tomu začnou objevovat jemné linky a vrásky.

Projevy glykace

Zvýšený výskyt akné

Když stoupne hladina cukru v krvi naše tělo se brání vyšší produkcí hormonu inzulinu. Ten mimo jiné zvyšuje produkci kožního mazu, který následně může vést k ucpaným pórům, nesourodému tónu pleti a akné. Zvýšená hladina cukru v krvi navíc může způsobovat zánětlivost pleti, která opětně vede ke zvýšené tvorbě akné.

Předčasné stárnutí pokožky

Jak jsme si již řekli, vysoký příjem cukru může poškodit elastin a kolagen, jejichž funkcí je udržovat pokožku pružnou a pevnou. Jakmile se tedy poškodí, je jen otázkou času, než se na pleti objeví první vrásky a jemné linky.

Jak poškození předcházet?

Teď tedy víte, jak cukr pleti škodí. Není však všem dnům konec. Své sladké potěšení nemusíte hned házet do koše. Máme pro Vás pár tipů, jak poškození pleti předcházet.

Omezte množství cukru

Vyřadit cukr z jídelníčku úplně nemusíte, ale vše s mírou.  Naší radou je udržet si příjem cukru kolem 10% z denního přísunu kalorií. Můžete si tedy nadále dopřát sladkou tečku, jen ne po každém jídle.

Více čisté vody

Voda je nezbytná pro tvorbu kolagenu a pomáhá zmírňovat účinky glykace. Pitím čisté vody a zařazením potravin bohatých na tekutiny pomůžete svému tělu správně fungovat a podpoříte tak zdraví své pokožky. Vyřazením sladkých nápojů navíc pomůžete omezit přísun cukru.

Antioxidanty na pomoc

Antioxidanty chrání tělo před účinky volných radikálů, které neutralizují. Naše tělo si dokáže antioxidanty vytvořit samo, ale abychom mu pomohli můžeme je doplnit pomocí poslední dobou oblíbených bobulí goji a acai, citrusovými plody, které jsou skvělým zdrojem vitamínu C, nebo třeba špenátem či mangem, které obsahují vysokou dávku vitamínu E. Antioxidanty lze samozřejmě aplikovat přímo na pleť pomocí přípravků obsahujících právě vitamíny C a E.

Vyspat se do krásy

Ne nadarmo se říká, že tajemstvím krásy je dostatek spánku. Při spánku se naše pokožka regeneruje a napravuje škody napáchané přes den. Studie dokazují, že nedostatečný spánek přispívá k tvorbě jemných linek, nerovnoměrnému tónu pleti a tvorbě vrásek.

Detox pleti

Detoxikace pleti je skvělým pomocníkem, který Vám pomůže napravit škody způsobené glykací. Poohlédněte se po produktech obsahujících aktivní uhlí, které pokožku hloubkově vyčistí a zbaví ji usazených nečistot a přebytečného mazu. Skvělým pomocníkem jsou také produkty obsahující jíl, který je bohatý na minerály a pomáhá pleť vyčistit, zvláčnit a osvěžit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *