A young woman with a towel on her head applying face cream in a skincare routine.

Znáte retinol nebo peptidy a víte, v čem nám pomáhají?

Kyselina hyaluronová, retinol, vitamin C, peptidy, niacinamid… Ztrácíte se v různorodých názvech jednotlivých účinných ingrediencí ve vaší kosmetice? Nezoufejte si. Máme pro vás přiopravený přehledný a jednoduchý seznam těch nejpoužívanějších aktivních ingrediencí a jejich účinků, abyste již nemuseli zdlouhavě hledat, kterou z ingrediencí zakomponovat do své skincare rutiny.

Kyselina hyaluronová

Co je kyselina hyaluronová?

Jedná se o látku, která se přirozeně vyskytuje ve vašem těle. Je považována za jednu z nejznámějších ingrediencí pro hydratovanou a zdravou pleť. Kyselina hyaluronová je často označovaná za magnet na vodu, a to z jediného důvodu. Po aplikaci na pleť se díky své molekulární struktuře naváže na molekuly vody a pomáhá tak udržovat pleť hydratovanou. Toto pouto s molekulami vody je dostatečně silné, aby pomohlo s hydratací, ale není natolik silné, aby přitahovalo molekuly vody z hlubších vrstev pleti a dehydratovalo ji tak.

Výhody používání kyseliny hyaluronové

Dehydratace pleti je příčinou mnoha problémů, proto mnoho výhod kyseliny hyaluronové spočívá právě v její schopnosti navazovat molekuly vody.

Pravidelné používání kyseliny hyaluronové ve vaší skincare rutině může vést k:

  • Vylepšení textury pokožky: Správná hydratace podporuje přírodní proces zbavování se odumřelých kožních buněk. Nadměrná ztráta vody tento proces narušuje, což vede k nerovnoměrnému odlupování odumřelých kožních buněk a nepravidelné struktuře samotné pleti.  
  • Téměř okamžité hydrataci a vyplnění pleti: Kyselina hyaluronová přitahuje molekuly vody k povrchu pokožky, čímž podporuje zvýšení hydratace pleti, která viditelně vyplňuje a oživuje pokožku.
  • Snížení výskytu jemných suchých linek: Udržováním pleti hydratované pomáhá kyselina hyaluronová snížit výskyt jemných linek na pleti, které jsou patrnější je-li pleť dehydratovaná.
  • Zlepšená hladkost a jemnost pokožky: Přidaná kyselina hyaluronová pomáhá vytvářet hladší vrchní vrstvu pokožky a zvyšuje její jemnost.

Retinol

Co je retinol?

Retinol spadá pod širší skupinu látek zvanou retinoidy, které jsou formou vitaminu A. Po nanesení na pleť podporuje tvorbu kolagenu, pomáhá s exfoliací pleti a zvyšuje přirozenou obnovu buněk.

Výhody používání retinolu

Retinol pomáhá udržet vaši pokožku hladkou a zářivou. Pomůže vám zredukovat jemné linky a vrásky a navýšit tvorbu kolagenu. Dalšími benefity používání retinolu jsou:

  • Zmírnění projevů akné: Retinol zmenšuje viditelnost pupínků a předchází tvorbě nových. Podporuje obnovu buněk, díky čemuž zabrání nahromadění odumřelých kožních buněk a mazu v pórech a jejich rychlejší nahrazení buňkami novými.
  • Zpomalení vzniku jemných linek a vrásek: Navýšením tvorby kolagenu retinol zpomaluje tvorbu jemných linek a vrásek.
  • Sjednocení tónu pleti: Podpořením obnovy buněk retinol pomáhá exfoliaci pleti, díky čemuž pleť působí rozjasněně a rovnoměrněji. Navýšením produkce kolagenu a elastinu pomáhá sjednocovat celkový tón pleti a omezuje nadměrnou tvorbu melaninu, jehož nadměrná tvorba může vést k hyperpigmentaci.

Vitamin C

Co je vitamin C?

Vitamin C je účinným antioxidantem, který podporuje tvorbu kolagenu, minimalizuje tvorbu volných radikálů, rozjasňuje pleť a zmírňuje projevy stárnutí pleti.

Výhody používání vitaminu C

Vitamin C má mnoho potencionálních benefitů pro vaši pokožku. Mezi ně patří:

  • Ochrana přirozené bariéry pleti: Tím, že vitamin C chrání pokožku před znečisťujícími látkami, pomáhá také předcházet poškození kožní bariéry, která hraje důležitou roli při udržování hydratované pleti.
  • Rozjasnění pleti: Vliv vitaminu C na syntézu melaninu napomáhá zesvětlení pigmentových skvrn a zabraňuje tvorbě nových. Ve výsledku tak tedy vede jeho používání ke sjednocení tónu pleti a jejímu celkovému projasnění.
  • Zmírnění výskytu vrásek: Podpořením tvorby kolagenu vitamin C napomáhá udržovat strukturu pleti celistvou a elastickou. Zvýšená tvorba kolagenu navíc zaručí hebkou a pevnější pleť a omezí výskyt vrásek a jemných linek
  • Zvýšení ochrany proti slunci: Vitamin C není náhradou za kvalitní SPF krém, ale dokáže díky svým antioxidačním schopnostem minimalizovat tvorbu volných radikálů v pokožce a tím snížit oxidační stres a zarudnutí.

Peptidy

Co jsou peptidy?

Peptidy jsou řetězce aminokyselin. Aminokyseliny jsou prvním krokem ve vytváření proteinů, dalším krokem jsou peptidy, které vytvoří spojení několika aminokyselin. Peptidy tedy jsou takovými malými bílkovinami. Přidáním těchto malých proteinů do vaší skincare dáte tělu signál, aby vytvářelo více proteinů, přesněji řečeno dva pro pokožku velice důležité proteiny, kterými jsou elastin a kolagen.

Výhody používání peptidů

Kolagenové molekuly jsou samy o sobě příliš velké na to, aby je vaše pokožka mohla absorbovat z vnějšku, proto jej mnoho lidí doplňuje kolagenovými doplňky stravy. Peptidy se však do pokožky vstřebají bez obtíží a tělo je poté může jednoduše využívat. Zařazení peptidů do vaší skincare rutiny proto napomáhá:

  • Zmírnit projevy akné: Peptidy jsou antimikrobiální a pomáhají tak bojovat s bakteriemi, které mohou být původci tvorby akné.
  • Posilnit kožní bariéru: Kožní bariéra je obranou linií proti bakteriím, UV paprskům, znečišťujícím látkám a jiným toxinům. Může ji poškodit příliš častá exfoliace, vystavení cigaretovému kouři a jinému znečištění nebo i nepravidelný a nekvalitní spánek. Peptidy pomohou bariéru posilnit.
  • Zredukovat vrásky a zlepšit elasticitu pokožky: Kolagen pomáhá vyplňovat pleť a rty, čímž redukuje výskyt vrásek a jemných linek. Navíc peptidy podporují i tvorbu elastinu, který redukci vrásek pomůže také a navrch pokožku zpevní a napne.

Niacinamid

Co je niacinamid?

Niacinamid je formou vitaminu B, přesněji vitaminu B3, známý také jako nikotinamid. Jedná se o vodou rozpustný vitamin přirozeně se nacházející v mnoha potravinách a ve vašem těle. Pomáhá zvyšovat produkci ceramidů, omezit produkci kožního mazu a má protizánětlivé účinky. Ne nadarmo je nazýván všeumělem.

Výhody používání niacinamidu

Niacinamid je mnohoúčelová skincare ingredience, která mimo jiné pomáhá vytvářet keratin, zpevnit pokožku, zjemnit ji, a navíc ji rozjasnit. Niacinamid se používá při léčbě akné a jako pomocník pro výživu a ochranu pleti, obzvláště používá-li se v kombinaci s retinolem. Tento všeuměl tedy pomáhá:

  • Zvýšit hydrataci: Niacinamid posiluje funkčnost vaší kožní bariéry, která chrání pokožku před vnějšími vlivy a udržuje ji hydratovanou.
  • Zklidnit zarudnutí: Protizánětlivé účinky niacinamidu pomáhají zklidnit zarudnutí pokožky způsobené výskytem akné, rosacei nebo ekzému. Pomáhá také zklidnit podráždění po použití exfoliantů jako retinol či kyselina glykolová, které odstraňují odumřelé kožní buňky.
  • Sjednotit tón pleti: Nejen že niacinamid pomáhá sjednotit a rozjasnit pleť, ale v kombinaci s retinolem dokáže redukovat pigmentové skvrny.
  • Zredukovat výskyt vrásek: Niacinamid má, jakožto forma vitaminu B, také antioxidační účinky, které pomohou chránit pleť a napomáhat její obnově po poškození UV paprsky či stresem.

Kyselina glykolová

Co je kyselina glykolová?

Kyselina glykolová patří mezi AHA kyseliny (alfa-hydroxykyseliny) a získává se nejčastěji z cukrové třtiny. Je známá především pro své exfoliační účinky, díky kterým pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky z povrchu pleti. Dokáže pronikat hlouběji do pokožky a působit efektivněji, podporuje přirozenou obnovu buněk, sjednocuje tón pleti a zlepšuje její celkovou texturu. Často se používá v produktech zaměřených na rozjasnění, redukci pigmentových skvrn, jemných linek nebo nedokonalostí pleti. Při pravidelném používání pomáhá pleť zanechat hladší, jemnější a viditelně svěžejší.

Výhody používání kyseliny glykolové

Pravidelné zařazení kyseliny glykolové do skincare rutiny může pomoci zlepšit vzhled i kvalitu pleti hned v několika směrech.

Pravidelné používání kyseliny glykolové může vést k:

  • Jemnějšímu a hladšímu vzhledu pokožky
  • Rozjasnění a sjednocení tónu pleti
  • Redukci jemných linek a známek stárnutí:
  • Čistším pórům a redukci nedokonalostí:
  • Lepšímu vstřebávání dalších produktů:

Jak kyselinu glykolovou používat?

Při používání kyseliny glykolové je důležité začínat postupně, zejména pokud s chemickou exfoliací teprve začínáte. Doporučuje se používat ji nejprve 1–2× týdně a sledovat reakci pleti. Nejčastěji se objevuje v tonerech, sérech nebo exfoliačních maskách.

Protože může zvýšit citlivost pokožky na slunce, pravidelně aplikujte SPF 50. Kombinace exfoliace a ochrany před UV zářením pomáhá udržet pleť zdravou, sjednocenou a hlavně chráněnou.